Kv. Hajen 4

Uppdrag: Arkitekt och Konstruktion

Byggnadsår: 2008-2009

Byggherre: Maddison Förvaltning AB

Kategori: Kontor, Boende, Skola

På kvarteret Hajen 4 har Maddison Konsult sitt kontor i en byggnad som uppfördes i slutet av 1800-talet. Byggnaden har en gedigen historia och är en av mycket få paradvillor som finns kvar i Halmstads stadskärna.

Villan uppfördes från början åt en tullförvaltare vid namn A.E. Ekström. Genom årens lopp har villan renoverats och byggts till i olika omgångar i samband med att byggnaden har huserats av olika ägare. Omkring 1890 tillfogades det månghörniga tornet mot norr efter ritningar av den forne stadsarkitekten Sven Gratz.

Senare, år 1934, lät den dåvarande ägaren, järnhandlaren Ivar Almryd, utföra en del förändringar. Invändigt flyttades trappan så att huset kunde delas av i två våningar med olika ingångar. Utvändigt lät han tillföra tre takkupor samt att den utvändiga verandan mot norr byggdes in och användes som matrum.

Idag ägs villan av Maddison Förvaltning AB som också har låtit utföra en hel del förändringar. Villan har byggts ut mot norr samt genomgått en totalrenovering med målet att bevara byggnadens utseende samt att utforma den till en ändamålsenlig lokal med dagens moderna mått mätt.

Renoveringen stod klar i mitten av 2009 och bottenplan utgör kontorslokaler för Maddison Konsult som bedriver arkitekt- och konstruktionsverksamhet. Ovanvåningen inhyser en lägenhet samt takterrass. I källarvåningen av den tillbyggda delen har gymnasieskolan Drottning Blanka sin form- och bildverkstad.

Byggnaden nominerades 2010 till Halmstads Arkitekturpris.

Välkommen till oss!

Kontaktinformation

035-19 10 50

Besöksadress

Syskonhamnsgatan 3
Halmstad

Postadress

Box 370
301 09 Halmstad